Indeling nieuwbouwhuis
Zo regel je de indeling van jouw nieuwbouwhuis
Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan is het tijd om met de indeling van het nieuwbouwhuis te beginnen. Het indelen en inrichten zorgt er immers voor dat jouw woning helemaal de indeling en sfeer krijgt die jij voor ogen had. Het huis kopen is een flinke investering en alles moet daarom ook zorgvuldig gebeuren. Je wilt het in één keer goed doen en de juiste keuzes maken voor de inrichting en de indeling. Maar waar moet je allemaal aan denken als je met de inrichting begint? En welke kosten komen hierbij kijken? Alles wat je moet weten staat in onderstaande informatie.
Inrichten in je eigen stijl
Een nieuwbouwhuis inrichten kan op een groot aantal manieren. Veel nieuwbouwhuizen hebben in de basis dezelfde indeling. Ze zijn vaak praktisch. Het is fijn als de nieuwbouwwoning jouw sfeer en stijl krijgt zodat jij je thuis voelt in een sfeervolle woning. Je wilt er daarom altijd een persoonlijke draai aan geven om ervoor te zorgen dat je woning er volledig naar wens uit komt te zien. Je moet hiervoor goed kijken naar jouw eigen lifestyle en de smaak die je hebt op het gebied van interieurstijlen. Een nieuwbouw inrichten zal daarom een secure klus zijn, waar je veel voor moet plannen.
De indeling in de basis
De nieuwbouwhuizen lijken in de basis veel op elkaar. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen met de entree, het toilet en de trap aan de voorkant van de woning. Echter kan de trap ook midden in het huis geplaatst worden. Iedere inrichting van een nieuwbouwhuis zal daarom ook weer andere eigenschappen krijgen. Ook kun je hiermee weer nieuwe ideeën krijgen voor de rest van de indeling, zodat je het helemaal naar wens kunt maken en je jouw woning tot een mooi geheel brengt. Met een nieuwbouwhuis kun je daarom alle kanten op en ervoor zorgen dat je niet alleen bij de basisindeling blijft.
De volgorde van een nieuwbouwhuis inrichten
Bij iedere basisindeling is het belangrijk dat je de goede volgorde van een nieuwbouwhuis inrichten aanhoudt. Hiervoor moet je naar een groot aantal opties kijken. Zo is het belangrijk dat je als eerste de plattegrond in handen krijgt. Deze plattegrond zorgt er namelijk voor dat je weet met welke afmetingen je te maken hebt. De volgende stap is het maken van een indeling met de keuken en meubels. Je kunt aan de hand van deze indeling ook een lichtplan maken. Je geeft dan per ruimte aan waar de verlichting moet komen. Als je een goede indeling hebt gemaakt, kun je aangeven waar de lichtpunten moeten komen zodat deze op de juiste plek zitten en je na oplevering geen kabels meer ziet. Het lichtplan voor een nieuwbouwwoning helpt ook professionals om te weten welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden.
Zodra je het lichtplan en de basisindeling hebt opgesteld, begin je aan de rest van de inrichting van de woning. Het is dan van belang dat je ontdekt of je in de lengte of in de breedte moet werken. Bij een kleinere woning is meer ruimtelijkheid gewenst. Dit kun je doen door voornamelijk de lengte aan te houden. Zelfs zonder uitbouw lijkt jouw woning groter. Als je het juist knusser wilt maken moet je voornamelijk in de breedte werken. Hier kun je altijd adviezen over vragen aan een professional. Het is van belang om ook hier vooraf over na te denken, zodat je uiteindelijk alleen nog maar aan het interieur hoeft te denken.
Het interieur in een nieuwbouwhuis
Een nieuwbouwhuis inrichten wil je niet alleen op basis van de ruimtes uitvoeren, maar ook door te kijken hoe je interieur eruit moet komen te zien. Er zijn een aantal ingrepen die je woning een geheel ander uiterlijk geven. De locatie van de keuken is belangrijk en kan ook een wereld van verschil geven in de optische grootte. In de keuken kun je verschillende vormen gebruiken. Een hoekkeuken geeft meer werkblad, terwijl een kookeiland ook weer nieuwe mogelijkheden geeft voor het bereiden van de maaltijden en ook een extra plek creëert om aan te zitten met het gehele gezin.
Ook voor andere ruimtes in een nieuwbouwwoning is het belangrijk om slim na te denken over het indelen. Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je iedere ruimte aan kunt pakken. Denk bijvoorbeeld aan de werkkamer. Het is prettig om in een werkkamer voldoende ruimte te creëren. Hiervoor kun je grote kastenwanden plaatsen, waar je jouw benodigdheden in plaatst. Deze kantenwand kan ook in de woonkamer een geschikte keuze zijn. Het ideale aan deze maatwerkkasten is dat je hiermee een ruimtelijk gevoel krijgt. Je hebt immers alle ruimte benut en de vrijheid om andere meubels te plaatsen en bijvoorbeeld een zithoek te creëren. De kastenwand kan daarbij ook dienen als afscheiding in een ruimte, zodat je de mogelijkheid hebt om deze dicht te doen bij bepaalde situaties.
Een ruimtelijk gevoel in de woning creëren
De indeling van een nieuwbouwwoning kan zoals al eerder aangegeven voor meer ruimtelijkheid zorgen. Je kunt dit nog verder naar wens krijgen door voor een open leefkeuken te kiezen. In dit geval is het belangrijk dat je rekening houdt met de afmetingen; voor een open keuken met bijvoorbeeld een eiland en een eetgedeelte, heb je een bredere ruimte nodig. Met twee zones in plaats van drie heb je al een open gevoel. De leefkeuken zorgt ervoor dat je een zitplek hebt voor het gehele gezin en tegelijkertijd ook de maaltijden kan bereiden. De huiselijkheid is hiermee te allen tijde te voelen en jij profiteert van meer ruimtelijkheid. De open leefkeuken kan daarbij ook weer andere ervaringen met zich meebrengen.
De kosten voor een nieuwbouwhuis inrichten
Wat erg belangrijk is bij het maken van keuzes voor de nieuwbouwwoning, zijn de kosten voor het indelen en inrichten. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de indeling die je voor ogen hebt en de nieuwbouw opties waar je voor kiest. Als je voornamelijk voor een simpele indeling kiest en er dus weinig sprake is van meerwerk, zullen de kosten lager zijn dan wanneer je veel veranderingen aanbrengt in de woning. Ook het stucwerk om krimpscheuren bij nieuwbouw te verminderen zal de hoogte veranderen. Zorg er daarom voor dat je vooraf een goede inschatting van de kosten krijgt, zodat je je budget vast kunt stellen en direct aan de slag kunt.